Finalitzen els treballs de millora ecològica i paisatgística del meandre del riu Congost a Gallicant

El Figaró i la Garriga comparteixen un dels trams del riu Congost més interessants per motius ecològics, paisatgístics i socials, el meandre de Gallicant. Cal destacar que es tracta del sector per on el riu flueix més allunyat de l’actual traçat de la carretera C-17 i on els espais naturals dels cingles de Bertí i del massís del Montseny no es troben separats per aquesta infraestructura viària gràcies al tram de túnels existent. Això fa d’aquest sector un dels connectors naturals entre aquests dos espais, un factor molt important a considerar si volem garantir una òptima comunicació entre les diverses poblacions d’espècies de fauna. A més, el tram de Gallicant és un espai on la pressió urbanística és mínima i on el relleu ha configurat un meandre pintoresc, de paisatge agradable i tranquil. Des del punt de vista social la zona permet activitats de lleure de qualitat en contacte amb el medi natural. Així doncs, resseguint el Congost pel seu marge dret hi trobem el camí fluvial, un itinerari que en poc temps permetrà la comunicació a peu i en bicicleta entre el Figaró i la Garriga. També hi ha les piscines municipals del Figaró i les instal·lacions del Casino de Figaró.

Coneixedors de la rellevància d’aquest tram del Congost, el Consorci per a la Defensa de la Conca del Riu Besòs i l’Agència Catalana de l’Aigua i han iniciat un conjunt d’actuacions que tenen com a objectiu afavorir la recuperació del bosc de ribera i del medi fluvial en el seu conjunt, millorar el comportament hidràulic del Congost als punts més conflictius i millorar la qualitat paisatgística i la percepció ciutadana de l’espai. L’execució del projecte, a càrrec d’Aprèn, Serveis Ambientals, tenia com un dels objectius principals l’eradicació de diverses espècies vegetals que no són pròpies de la zona i que competeixen amb la flora autòctona. Es tracta d’arbres com l’ailant, la robínia i el negundo, arbusts com la budleia o herbàcies com la canya o la cortadèria. Per algunes d’aquestes espècies els nuclis existents a Gallicant eren els més importants de la capçalera del Congost i la seva eliminació era urgent i estratègica per evitar la seva consolidació definitiva. Els exemplars han estat retirats i substituïts per espècies com el vern, el gatell o l’om. També s’han retirat desenes de metres cúbics de deixalles i runes. En conjunt, aquest projecte també és coherent amb els plantejaments que ja s’exposaven en les Agenda 21 locals del Figaró i de la Garriga.

Millorar l’estat actual del tram del Congost al seu pas per Gallicant, incidint sobre l’actual coberta de vegetació riberenca, reforçarà el paper del riu com a connector ecològic. També complementarà la recuperació del camí fluvial endegada pel Consorci per a la Defensa de la Conca del Riu Besòs en col·laboració amb els ajuntaments. Cal no oblidar que els boscos de ribera són les forests més alterades del nostre medi. Les actuacions dirigides a la seva recuperació són un objectiu de tots el països membres de la Unió Europea, compromesos en la recuperació ecològica dels rius i els seus entorns, tal com recull la Directiva Marc de l’Aigua. Però sobretot, la recuperació dels rius ha de ser un repte compartit per tota la societat, que exigeix cada cop més un medi natural en bon estat com a requisit fonamental per poder garantir una bona qualitat de vida.

Tram final estiu 2009

Tram final estiu 2009

Tram final maig 2011

Tram final maig 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Notícia al 9 Nou:

Final actuació Gallicant

Fes click sobre la notícia per veure-la més gran

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s